Hakkında

Duygu İslamoğlu

Doula yolculuğum 2012 yılında İstanbul’da başladı.

Henüz 26 yaşındayken, Türkiye’nin ilk doula topluluğunuyla “Doğum ve Lohusa Doulası” çalışmalarımı tamamladım. Ailelere doula hizmeti vermeye başladığım yıl, Yin Yoga Eğitmenliğini de tamamlayarak, doula pratiğime yoga felsefesini dahil etmenin yollarını öğrendim.

2013’te Habertürk’ün kadınlara yönelik yayın yapan web sitesi HT Hayat’ta köşe yazarı olarak başlayan yazarlık yolculuğum ise, kısa zamanda tam zamanlı editörlük mesleğine dönüştü. 4 yıl HT Hayat ofisinde yazar, editör ve video danışmanı olarak çalışırken, doula olarak hizmet vermeye de devam ettim.

Ofisten ayrılma zamanı geldiğinde, HT Hayat başta olmak üzere Dijital Topuklar, Haber Journal gibi birçok platforma içerik üretmeye devam eden bir freelancer olarak yoluma şansım yaver gitti. Bu süreçte fırsat buldukça yeni yollara çıktım, doğumlara katıldım, yollarda yürüdüm ve yollar öğrendim.

Tıpkı doula eğitmenliği gibi, doğum aktivisti olarak sürdürdüğüm çalışmalar da hem doula pratiğimi, hem de yazma pratiğimi etkileyen yoğun çalışmalar.DOĞANA Doğumda Kadın Hakları Derneği kapsamında yürüttüğümüz aktivitelerimiz, dünyayı değiştirebilmek için atılabilecek adımlara bakışımı dönüştürüyor. Aynı zamanda SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin dijital platformu esitlikadaletkadin.org için de yazmaya ve #YükseltSESini podcast serisi ile haftanın kadın gündemini sunmaya devam ediyorum.

Katıldığım ilk doğumda, yaşamın başladığı anın ne kadar güçlü bir an olduğuna, o ana hizmet etmenin ne kadar kıymetli bir görev olduğuna ikna olmuştum.

Aradan geçen on yılda katıldığım tüm doğumlarda bu fikir daha da perçinlendi. Bir bebeği doğurmak başta olmak üzere, her doğum bir yolculuk. Bir fikri doğurmak, bir projeyi doğurmak, bir şifayı doğurmak da benzer yolculuklar. Her biri, eşlik edildiğinde başka türlü yumuşuyor, güzelleşiyor.

Dünyaya gelen birini mükemmel bir şekilde nasıl büyüteceğimizin tek bir formülü yok. Keşke olsaydı. Neyse ki, dünyaya gelen birini nazikçe, şefkatle, coşkuyla karşılamanın birkaç bilinen yolu var. Bu yolları keşfetmek ve yolculuklarında başkalarına eşlik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyorum.

Doula, kelime anlamı ile Antik Yunanca’da “hizmetçi kadın” demek. Bugün biz bu tanımı gönül rahatlığı ile, “alan tutan, eşlik eden, ihtiyaç gözeten ve hizmet eden” olarak genişletebiliriz. Bu yüzden “holistik” tabirini yaptığım işe yakıştırıyorum. Bütüncül bir destek, tamamen kişiye özel şekillenen bir yapıda olmak zorunda. 

Holistik Doula, yolculuk nereye olursa olsun eşlik etmek üzere tasarladığım bir yapı. Umarım zamanla daha fazla kişiye çeşitli yolculuklarında eşlik etme, doula desteği verme fırsatım olur. Birlikte dünyaya küçük hediyeler vermiş oluruz.


Sosyal medyada da karşılaşalım!

Instagram: @holistik.doula

Facebook: Holistik Doula

Medium: @duygu.islamoglu

YouTube: @dogumdakadinhaklari

Sıkça Sorulan Sorular

Sıklıkla aklınıza takılanları burada özetledik.

Daha fazla sorunuz olursa iletişim sayfasından bize ulaşın!

Doula, hamilelik ve doğum başta olmak üzere, kişiye özel hizmet veren, profesyonel bir destekçidir.

Doula kelimesi, Antik Yunanca’da “hizmetçi kadın” anlamına gelir. 1992 yılında ABD’de kurulan Doulas of North America (DONA), doğuran kadınların yanında medikal olmayan bir destekçinin bulunmasının doğumların gidişatını olumlu etkilediğini keşfettikten sonra dünyada ilk kez, sertifikalı doulalar yetiştirmeye başladı ve doula mesleği bu şekilde tüm dünyada yaygınlaştı.

Günümüzde doulalar hamilelikte, doğumda, lohusalıkta destek vermelerinin yanı sıra kayıp, yas, tedavi süreçlerinde de destek olan doulalar da yaygınlaşmaya başlayarak hizmet alanını genişletmişlerdir.

Doğum doulası, hamilelikte ve doğum sırasında destek verir.

Lohusa doulası, doğum sonrasında ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere bire bir destek sunar.

Holistik doula, yaşam döngülerinde kişiye özel destek planı sunar.

Daha detaylı bilgi almak için lütfen Hizmetler sayfamızı inceleyin.

Hayır! 

Doula, sadece fiziksel ve duygusal destek sunan bir destekçidir. Ebelerin ya da diğer sağlık personelinin çalışma alanının dışında bir hizmet sunar. Doulanız aynı zamanda medikal eğitim almış bir uzman değilse, herhangi bir medikal tavsiyede bulunamaz, muayene yapamaz ya da (alternatif terapiler de dahil) ilaç öneremez.

Doulalar doğum ekibine ve doğuran kişiye hizmet veren, sağlık-dışı uzmanlar olarak çalışırlar. 

“Holistik”, aslında bütüncül anlamına gelir. Holistik bakış açısı, herhangi bir konuyu olabildiğince tüm yönleriyle ele almaya çalışan, bütünü tek bir parçadan ibaret değil, birçok parçanın birleşiminden oluşan bir yapı olarak gören bir yaklaşımdır.

Holistik Doula da, doula hizmetine bütüncül yaklaşan bir bakış açısına sahip. 

Doula hizmeti, alanında uzman bir asistandan yardım almak gibi de tanımlanabilir. Doula bir yol arkadaşıdır, eşlikçidir. Günümüzde doula, çoğunlukla hamilelikte ve genel olarak ebeveynlik yolculuğunda destek hizmeti veren bir uzman olarak tanımlansa da, yaşamın birçok alanında, yaşadığımız birçok yolculukta doula desteğinden söz etmek mümkün. 

Holistik (bütüncül) destek, ihtiyaçları daha geniş bir perspektiften gözleyerek destek olmak demek. Her şey birbiriyle bağlantılı. Herkesin yolculuğu bir ve birbirinden hep çok farklı. İçsel Doğum‘un felsefesinden öğrendiğimiz gibi, “doğum bir kahramanın yolculuğu.”

Bütün mitler, kahramanları koruyan, kollayan, bakım veren bir arketipten söz eder.

Holistik Doula yaklaşımı, doulalığı bir “kahraman kollayıcılık” olarak tanımlar.

Holistik Doula, yalnızca bu yaklaşımla hizmet vermekle kalmaz, bu yaklaşımı yaymak da ister. Grup çalışmaları, atölyeler ve online buluşmalarla da bir araya gelelim ki destek olmak, birbirimizi koruyup kollamakla ilgili de daha çok konuşabilelim ister.

 

Holistik doula hizmeti ile daha detaylı bilgiye bu sayfada ulaşabilirsiniz.

Hayır!

Doula ile çalışmanın zihinsel ve psikolojik olarak da yararlı olduğunu gösteren çalışmalar vardır ancak doula, aynı zamanda bir uzman psikolojik danışman değilse, psikolojik danışmanlık hizmeti vermez.

Evet ancak, bu emzirme desteği yalnızca basit emzirme pozisyonlarının gösterildiği, emzirme ile ilgili kanıta dayalı bilgilerin paylaşıldığı ve duygusal desteğin sunulduğu temel  bir hizmettir. Eğer doulanız aynı zamanda sertifikalı bir emzirme danışmanı değilse, size profesyonel emzirme danışmanlığı veremez. 

Profesyonel bir hemşirenin, ebenin ya da sertifikalı bir emzirme danışmanının verebileceği kapsamlı bir emzirme danışmanlığının aksine, doulanızın vereceği emzirme desteği yalnızca temel konuları anlamanızı ve emzirme döneminde desteklenmenizi sağlar. Bir uzmandan alacağınız emzirme danışmanlığı ise, emzirme ile ilgili olası sorunlarınızı ve medikal ihtiyaçlarınızı da içeren geniş bir danışmanlık hizmetini ifade eder.

Doula desteği, doğumda ve lohusalıkta verilen medikal hizmetten tamamen ayrı bir hizmettir. Doulanız size basit emzirme pozisyonları gösterebilir, merak ettiğiniz konulara dair kaynak ya da araştırma sonuçları önerebilir, doktorunuza veya danışmanınıza soracağınız soruları netleştirmenizi kolaylaştırabilir. Daha ileri bir ihtiyacınız olduğunda, doulanız sizi sertifikalı bir emzirme danışmanına yönlendirebilir.

Doula, “hizmet eden kadın” anlamına gelir. Hamilelik öncesinde ve hamilelikte, doğumda, lohusalıkta destek olur. Holistik doula ise, yaşamın diğer önemli döngüleri diyebileceğimiz yolculuklarda; kürtaj, gebelik kaybı, yas süreci ve yaratım süreci gibi durumlarda da destek verir.

Holistik Doula bünyesinde bulabileceğiniz tüm destekleri incelemek için Hizmetlersayfamızı ziyaret edin!

Her ikisi de.

Partnerinizle ya da yalnız katılabileceğiniz Bire Bir Doğuma Hazırlık Rehberliği çalışmasının yanı sıra, en fazla 6-8 kişilik gruplarla gerçekleştirdiğimiz Doğuma Hazırlık Atölyeleri’ne de hem yüz yüze, hem de online olarak katılabilmeniz mümkün.

Bire bir çalışmalar talebe göre planlanır ancak grup çalışmaları, ayda bir sosyal medya hesabımızdan ve web sitemiz üzerinden duyurulan tarihlerde gerçekleşir. Online ya da yüz yüze çalışmalara katılmak isterseniz, bize İletişim Formu üzerinden de ulaşarak notunuzu bırakabilirsiniz.